fbpx
ikona witaminy

26 sierpnia 2020

Niedobory magnezu – w czym znajduje się magnez?

ikona witaminy ikona witaminy ikona witaminy

eśli zabraknie nam magnezu, szwankować zaczyna całe ciało, ponieważ minerał ten odpowiada za gospodarkę innych składników mineralnych oraz witamin…

Jeśli zabraknie nam magnezu, szwankować zaczyna całe ciało, ponieważ minerał ten odpowiada za gospodarkę innych składników mineralnych oraz witamin. Można więc powiedzieć, że jest najważniejszy w całym organizmie. Choć wiele osób nawet nie zdaje sobie z tego sprawy, to ponad 80 proc. społeczeństwa zaznaje mniejszych lub większych jego niedoborów. Do głównych przyczyn tego stanu zaliczyć trzeba: nieodpowiednią dietę, przewlekły stres, choroby autoimmunologiczne oraz zespół nieszczelnego jelita.

 

PO CZYM MOŻEMY POZNAĆ, ŻE NAM GO BRAKUJE?

Rozdrażnienie i nerwowość – ponieważ magnez wpływa na układ nerwowy, ma znaczenie zarówno dla naszego samopoczucia fizycznego, jak i psychicznego. Im większe mamy niedobory magnezu, tym większe jest prawdopodobieństwo wystąpienia stanów lękowych, a nawet depresji. 

 

Brak energii i  ciągłe zmęczenie – są często występującymi objawami niedoboru magnezu. Aby w znacznym stopniu pomóc w walce z przewlekłym zmęczeniem, powinno się przyjmować 300-1000 miligramów magnezu dziennie.

 

Problemy ze snem i bezsenność – magnez ma wpływ na związek GABA, pełniący funkcję głównego neuroprzekaźnika w układzie nerwowym. GABA zmniejszając pobudliwość i rozluźniając mięśnie, pomaga w relaksacji i uspokaja mózg. Najlepszą porą na przyjmowanie magnezu jest czas przed snem lub w trakcie kolacji.

 

Skurcze mięśni nóg i łydek oraz zespół niespokojnych nóg – chcąc pozbyć się tych dolegliwości warto zwiększyć spożycie magnezu oraz potasu, gdyż magnez regulując napięcie mięśni działa rozluźniająco i rozkurczowo.  

 

Bóle głowy i migreny – codziennie przyjmowanie 360-600 miligramów magnezu zmniejsza częstość ich występowania nawet o 42 proc. 

 

Wysokie ciśnienie krwi i nadciśnienie tętnicze – współpracując z wapniem, magnez reguluje ciśnienie krwi i chroni serce. Aż 50 proc. udarów niedokrwiennych na świecie powstaje z powodu nadciśnienia tętniczego, dlatego dieta bogata w magnez, może znacząco zmniejszyć ryzyko wystąpienia udaru mózgu.

 

Cukrzyca typu II – ponieważ magnez odgrywa niebagatelną rolę w metabolizmie cukru – dieta uboga w ten minerał zwiększa ryzyko wystąpienia choroby. U chorych na tego rodzaju cukrzycę spotykany jest ponad dziesięciokrotnie niższy poziom magnezu, zaś jego spożywanie nawet w niewielkiej ilości (100 miligramów dziennie) obniża ryzyko wystąpienia cukrzycy aż o 15 procent.

 

Ból mięśni i fibromialgia – magnez pomaga w łagodzeniu objawów choroby, zmniejszając ból i pozytywnie wpływając na jakość krwi. Wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego i nerwowego, jest również niezbędny dla większości reakcji enzymatycznych.

 

Osteoporoza i osteopenia – szczególnie dla osób starszych, najbardziej narażonych na ubytki masy kostnej, ważna jest informacja, że aż połowa magnezu znajduje się w kościach. Suplementacja tego minerału, w połączeniu z witaminami D3 i K2, już po 30 dniach spowalnia rozwój osteoporozy. 

 

DOBROCZYNNE WŁAŚCIWOŚCI MAGNEZU

W każdej tkance naszego ciała minerał ten pełni swe biologiczne funkcje. Oto niektóre z nich:

– bierze udział w syntezie białek, 

– działa przeciwzapalnie,

– ochrania i regeneruje organy układu trawiennego,

– reguluje hormony pobudzające wchłanianie wapnia w kościach,

– chroni przed stresem oksydacyjnym i zwapnieniem w narządach trawiennych,

– zapobiega nadmiernemu gromadzeniu się wapnia w tkankach miękkich,

– pobudza gruczoły ślinowe do produkcji śliny,

– aktywuje enzymy trawiące białka węglowodany i tłuszcze,

– zapobiega rakowi i zapaleniu trzustki,

– pomaga w regenerowaniu jelit, 

– wspomaga wytwarzanie kwasu żołądkowego.

 

PRODUKTY SPOŻYWCZE ZAWIERAJĄCE MAGNEZ

Kiedy myślimy o magnezie, prawie każdemu w pierwszej kolejności przychodzi na myśl czekolada. Jednak nie tylko ona zawiera go w swoim składzie. Przedstawiamy też inne, bogate źródła magnezu, uszeregowane według ilości minerału (od najwyższej) zawartej w ich składzie:

woda Muszynianka, kasza gryczana, pestki dyni, szpinak, soja, kiełki pszenicy, botwina,

quinoa – komosa ryżowa, fasola biała, orzechy brazylijskie, koperek, mak, sezam, nasiona chia, siemię lniane, ziarna słonecznika, mąki pełnoziarniste (orkiszowa, żytnia, pszenna), natka pietruszki, rukola, jarmuż, gorzka czekolada, orzechy nerkowca, ciecierzyca, migdały, brązowy ryż, bób, orzeszki pinii, otręby owsiane, soczewica, banany, orzechy włoskie, awokado, melasa.

 

ikona ikona

Wypróbuj bezpłatnie przez 7 dni

Każdy moment jest dobry, aby zacząć bardziej dbać o zdrowie!