fbpx
ikona witaminy

26 sierpnia 2020

Rola probiotyków w diecie

ikona witaminy ikona witaminy ikona witaminy

W ludzkim przewodzie pokarmowym obecnych być może aż 1500 różnych gatunków bakterii. Ich ilość zmienia pod wpływem wielu czynników i jest indywidualna dla każdego człowieka. Flora jelitowa odpowiada za wiele istotnych funkcji…

W ludzkim przewodzie pokarmowym obecnych być może aż 1500 różnych gatunków bakterii. Ich ilość zmienia pod wpływem wielu czynników i jest indywidualna dla każdego człowieka. Flora jelitowa odpowiada za wiele istotnych funkcji – poprawia trawienie poprzez rozkładanie resztek pokarmowych, zapewnia ciągłość nabłonka jelitowego, zwiększa przyswajalność składników odżywczych, hamuje rozwój chorobotwórczych drobnoustrojów, produkuje niektóre witaminy (K i z grupy B), a także stymuluje układ odpornościowy.  Ma więc bezpośredni wpływ na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu, a co za tym idzie na nasze samopoczucie. Nowoczesny styl życia nie sprzyja zdrowiu dobrych bakterii w jelitach. Badania dowodzą, że większość społeczeństwa ma zaburzoną florę bakteryjną w jelitach i jej niedostateczny poziom. 

 

Jakie znamy najczęściej występujące objawy świadczące o ich niedoborze? 

Należą do nich: problemy hormonalne, biegunki lub zaparcia, wzdęcia, nietolerancje pokarmowe (np. na gluten, jaja, mleko), alergie, zespół nieszczelnego jelita, kandydoza/przerost Candidy, egzemy i grzybice skóry, trądzik, obniżona odporność, przewlekłe zmęczenie, nerwica, depresja oraz astma. 

Niedobory flory bakteryjnej mają ścisłe powiązanie z poważniejszymi dolegliwościami, takimi jak: choroby autoimmunologiczne, stwardnienie rozsiane, choroby jelit (choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita, SIBO), cukrzyca, choroby tarczycy, otyłość/nadwaga, celiakia.

 

Jak możemy odbudować florę bakteryjną w jelitach?

Jednym ze sposobów jest wprowadzenie do diety jak produktów bogatych w błonnik, picie jak największej ilości wody oraz spożywanie prebiotyków – szczególnie pomocne w tym względzie są czosnek, cebula, por i szparagi. Również suplementacja magnezu może okazać się pomocna. Należy zadbać o jakość snu – powinien być spokojny i długotrwały. Aktywność fizyczna na świeżym powietrzu, stosowanie metod relaksacyjnych (joga i medytacja) również powinny znaleźć się na liście naszych codziennych zachowań. Aby zasiedlić jelita powinniśmy równieżspożywać dobre bakterie w postaci probiotyków. Badania wykazały, że probiotyki działają najlepiej, kiedy przyjmowane są wraz z posiłkiem zawierającym zdrowe tłuszcze lub 30 minut po nim.

 

Co to są probiotyki?

Te żywe mikroorganizmy, nazywane „dobrymi bakteriami”, przyjmowane w odpowiednich ilościach mają dobroczynne działanie na nasz organizm. Polega ono na przywracaniu prawidłowej mikroflory jelitowej. Wzmacniająco działa na odporność organizmu, zapobiega  zakażeniom Helicobacter pylori, chorobom zapalnym jelit, zespołowi jelita nadwrażliwego, biegunkom a także atopowemu zapaleniu skóry.

 

Na co zwracać uwagę przy zakupie probiotyków?

Przede wszystkim należy wybierać te, których działanie zostało udowodnione naukowo. Bakterie probiotyczne powinny być opisane na opakowaniu w następujący sposób: rodzaj / gatunek / szczep. Ponieważ konkretne szczepy bakterii mają określone działanie, ważny jest przy zakupie celowy dobór probiotyku. Przykładowo w leczeniu biegunek, zaparć, zespołu jelita drażliwego (IBS) i wrzodziejącego zapalenia jelita grubego pomocne są szczepy: L. rhamnosus GG, L. plantarum, L. brevis, L. lactis, L. reuterii. Po antybiotykoterapii (zapobiegające biegunce): S. boulardii, L. plantarium, L. lactis. Przy alergiach, problemach skórnych, atopowym zapaleniu skóry: L. rhamnosus GG, L. acidophillus. Przy problemach z próchnicą: L. rhamnosus GG, L. reuterii. Przy infekcjach intymnych (np. grzybicy, upławach, pieczeniu, świądzie): L. rhamnosus GG, L. gasseri, L. fermentum. W trakcie zakupu preparatów probiotycznych należy też sprawdzić czy są przechowywane przez sprzedawców zgodnie z zaleceniami producenta, ponieważ jeśli nie – mogą stracić swoje właściwości. Niektóre z nich znoszą temperaturę pokojową, inne zaś muszą być przechowywane w lodówce. Ważna jest również ilość bakterii zawarta w danym preparacie.  Minimalna ich ilość w dawce to 109 jtk/g lub w przypadku niepatogennych drożdży probiotycznych 250 do 500 mg. Jeśli będzie ich za mało, przyjmowanie probiotyku nie przyniesie spodziewanych efektów.

ikona ikona

Wypróbuj bezpłatnie przez 7 dni

Każdy moment jest dobry, aby zacząć bardziej dbać o zdrowie!