fbpx
ikona witaminy

26 sierpnia 2020

Najlepsze oleje do surówek i sałatek

ikona witaminy ikona witaminy ikona witaminy

Oleje, w których przeważają jednonienasycone kwasy tłuszczowe, nadają się do smażenia i do gotowania, ponieważ dzięki tym kwasom zachowują swoje właściwości w wysokich temperaturach. Te zaś tłuszcze roślinne, w których dominują kwasy wielonienasycone…

Oleje, w których przeważają jednonienasycone kwasy tłuszczowe, nadają się do smażenia i do gotowania, ponieważ dzięki tym kwasom zachowują swoje właściwości w wysokich temperaturach. Te zaś tłuszcze roślinne, w których dominują kwasy wielonienasycone – powinno się stosować tylko do surówek, dressingów i sałatek. Jakie oleje można spożywać tylko „na surowo”? Wybraliśmy najciekawsze propozycje (wśród nich również mniej znane lecz warte docenienia), przedstawiamy ich właściwości zdrowotne i zachęcamy, aby włączyć je do w codziennej diety.

 

Olej lniany – charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych w tym  tłuszczów wielonienasyconych. Reguluje pracę hormonów, korzystnie wpływa na samopoczucie, nawilża i odżywia skórę zarówno od zewnątrz, jak i od wewnątrz. Przyczynia się też do zmniejszenia ryzyka nadciśnienia, miażdżycy, chorób serca oraz pozytywnie stymuluje układ odpornościowy.

 

Olej kukurydziany (z zarodków kukurydzy) – zawiera duże ilości witaminy E, która hamuje proces starzenia. Z uwagi na zawartość fitosteroli, stosowany jest do walki z przerostem gruczołu krokowego.

 

Olej z pestek winogron – to jedno z bogatszych źródeł kwasu linolowego i witaminy E. Działa antyoksydacyjnie, obniża poziom złego cholesterolu LDL, podnosi natomiast wskaźniki cholesterolu dobrego HDL.

 

Olej sezamowy – zawiera wiele cennych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K) oraz witaminy z grupy B. Wykazuje działanie rozgrzewające i oczyszczające, obniża ciśnienie krwi, korzystnie wpływa również na stan kości i kondycję stawów.

 

Olej z awokado – zawiera dużą ilość lecytyny i choliny, która sprzyja pracy mózgu, wspomagając proces koncentracji i zapamiętywania. Jest bogaty w zdrowe, jednonienasycone kwasy tłuszczowe oraz szereg witamin: A, B, C, D, E, K, PP, a także skwalenu. Pełni funkcje ochronne żołądka i wątroby oraz usprawnia krążenie krwi.

 

Olej rydzowy (z lnianki) – w swoim składzie posiada 90% nienasyconych kwasów tłuszczowych ( kwas alfa-linolenowy, kwas linolowy oraz jednonienasycone kwasy tłuszczowe). Bogaty jest w witaminy z grupy B, witaminy A i E oraz lecytynę. Działa przeciwzapalnie i ochronnie na serce, wątrobę, jelita i nerki, wpływa też na obniżenie poziomu cholesterolu LDL, a stosowany zewnętrznie przyspiesza gojenie ran i odleżyn.  

 

Olej z orzeszków ziemnych (arachidowy) – dzięki zawartości resweratrolu, wykazuje działanie przeciwnowotworowe, a obecny w nim magnez wspomaga układ nerwowy. Ma również korzystny wpływ na skórę, a także sprzyja odchudzaniu, zapewniając poczucie sytości przez dłuższy czas. 

 

Olej z orzechów włoskich – zawiera duże ilości lecytyny oraz witaminy E, jak również kwas elagowy – zalecany w profilaktyce antynowotworowej. Szczególnie bogaty w kwasy omega-3 i 6 (1 łyżka pokrywa połowę dziennego zapotrzebowania) obniża ciśnienie tętnicze oraz poziom złego cholesterolu LDL. Pomaga w walce z trądzikiem i chorobami skóry, a także korzystnie wpływa na pamięć.

 

Olej z orzechów laskowych – spożywany systematycznie, obniża ciśnienie krwi i stężenie złego cholesterolu LDL. Doskonale również nawilża skórę.

 

Olej z czarnuszki (czarnego kminku)– zawiera duże ilości witamin A i E oraz biotyny, mającej wpływ na stan włosów i paznokci. Wspomaga również pracę tarczycy, reguluje prawidłowy poziomu ciśnienia, znajduje zastosowanie w leczeniu chorób żołądka (wrzody, refluks, Helicobacter Pylori) oraz cukrzycy typu II, ponieważ obniża poziom glukozy we krwi. Wpływa korzystnie na funkcjonowanie wątroby oraz układu odpornościowego i oddechowego. Ponadto wykazuje właściwości przeciwzapalne oraz przeciwbólowe, a także zdolność do zwalczania groźnych bakterii Listeria monocytogenes.

 

Olej z nasion czarnej porzeczki – w jego składzie znajdziemy około 78% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (szczególnie kwas gamma-linolenowy) jak również karotenoidy, flawonoidy, kwasy fenolowe i fitosterole. Wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne, wykorzystywany jest również w leczeniu chorób zapalnych skóry i chorób autoimmunologicznych. Wpływa na regenerację wątroby, hamuje proces rozwoju nowotworów i chorób układu sercowo-naczyniowego, dodatkowo usprawnia funkcjonowanie układu odpornościowego, a także reguluje pracę układu nerwowego. 

 

Olej żurawinowy – obfituje w składniki mineralne: magnez, cynk, wapń, mangan, potas, selen, a także fosfolipidy. Zawiera ok. 65 proc. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, ponadto dużą ilość witaminy E oraz fitosterole. Posiada silne właściwości regeneracyjne, chroni serce, działa przeciwstarzeniowo, ma również działanie immunostymulujące i przeciwalergiczne.

 

Olej konopny – jest bardzo bogaty w witaminę K, która wykazuje właściwości przeciwkrwotoczne i odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi. Bierze też udział w formowaniu tkanki kostnej. Działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo, antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie. 

 

Olej krokoszowy – pozytywnie wpływa przede wszystkim na pracę serca, wykazując silne działanie przeciwmiażdżycowe i rozszerzające naczynia krwionośne oraz usprawniają przepływ krwi. Regulując poziom glukozy wpływa też na przemianę materii.

 

Olej z orzeszków piniowych – jest bogaty w magnez, dzięki czemu uspokaja i wspomaga działanie układu nerwowego, a także cynk, który korzystnie wpływa na skórę i układ rozrodczy.

 

Olej z sosny syberyjskiej – dostarcza witamin z grupy B, działa osłonowo na narządy wewnętrzne, łagodzi objawy niestrawności, nieżytu żołądka, choroby wrzodowej, nadkwasoty i zgagi. Dostarcza też składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania kości i stawów, a dodatkowo podnosi poziom sprawności fizycznej.

 

ikona ikona

Wypróbuj bezpłatnie przez 7 dni

Każdy moment jest dobry, aby zacząć bardziej dbać o zdrowie!