fbpx
ikona witaminy

26 sierpnia 2020

Jak przechowywać owoce i warzywa

ikona witaminy ikona witaminy ikona witaminy

Najzdrowszą dietą dla każdego z nas jest taka, w której uwzględniamy 5 porcji warzyw i owoców. Są one cennym źródłem witamin, składników mineralnych, kwasów organicznych, białka, błonnika, pektyn i skrobi. Chronią nasz organizm przed rakotwórczymi wolnymi rodnikami, regulują pracę układu trawiennego i…

Najzdrowszą dietą dla każdego z nas jest taka, w której uwzględniamy 5 porcji warzyw i owoców. Są one cennym źródłem witamin, składników mineralnych, kwasów organicznych, białka, błonnika, pektyn i skrobi. Chronią nasz organizm przed rakotwórczymi wolnymi rodnikami, regulują pracę układu trawiennego i przemianę materii, utrzymują równowagę kwasowo-zasadową, wspierają serce i układ krążenia, działają bakteriobójczo i grzybobójczo. Aby móc w pełni wykorzystać ich potencjał powinniśmy jednak właściwie się z nimi obchodzić. Oto kilka wskazówek i rad, które nam to ułatwią: 

 

JAK, ILE I GDZIE JE KUPOWAĆ?

Najlepiej regularnie, świeże, w niedużych ilościach – tyle ile potrzebujemy, wybierając dostawców lokalnych, aby w możliwie najkrótszym czasie trafiły do nas z pól i ogrodów. Kupujmy te najbardziej jędrne, o zwartych kwiatach, zielonych liściach, pędach oraz gładkiej i lśniącej skórce.

 

JAK ZACHOWAĆ ICH KOLOR JĘDRNOŚĆ I WARTOŚCI ODŻYWCZE?

Ani owoców ani warzyw nie przechowujmy zbyt długo ponieważ światło i temperatura niszczą zawarte w nich związki i witaminy, mogą być również źródłem zakażeń bakteryjnych i grzybiczych. Zawsze należy je wypakować z folii, w której były kupione i zapewnić dostęp do świeżego powietrza.

 

CZY TRZEBA JE MYĆ I OBIERAĆ?

Wszystkie bez wyjątku owoce i warzywa trzeba umyć przed spożyciem, ale nie wszystkie od razu po przyniesieniu do domu. Owoce jagodowe (truskawki, maliny, borówki, jagody, poziomki) umyte będą psuć się szybciej, warto je przechowywać również z szypułkami. Cytrusy lepiej znoszą mycie, jednak trzeba je dokładnie osuszyć. Myjemy również warzywa i owoce w skórkach. Największą uwagę poświęćmy nowalijkom, które często zawierają dużą dozę nawozów mających im pomóc szybko dojrzeć. Tu nie wystarczy samo opłukanie – nasz zakup należy dokładnie namoczyć i pozostawić na około pół godziny. Wodę w tym czasie można dodatkowo wymienić. Ponieważ najwięcej witamin jest pod skórką, zdecydowanie lepiej jeść ją niż wyrzucać. Jabłka, cukinie, marchewki, bakłażany, pietruszkę i młode ziemniaki można umyć tylko pod ciepłą wodą i jeść bez obierania. Kroić należy jedynie przy użyciu noża stalowego, a w przypadku gatunków liściastych zdecydowanie lepiej jest je rwać.

 

KTÓRE WARZYWA I OWOCE NALEŻY PRZECHOWYWAĆ W LODÓWCE?

W pierwszej kolejności chowamy te wszystkie, które są już napoczęte, obrane ze skórki, pokrojone (sałatki i surówki). Warzywa: marchew, brokuły, seler, papryka, brukselka, kukurydza, por, cukinia,szparagi, kalafior, rzodkiewka, sałata, szczypiorek i cebulka dymka. Owoce: jabłka, śliwki, winogrona, czereśnie, wiśnie, maliny, truskawki, jagody, borówki, jeżyny. Należy wkładać je do dolnej szuflady lodówki, gdzie panuje optymalna dla nich temperatura, dbając również o to, żeby były przechowywane osobno. Zielone warzywa (brokuły, ogórki, sałata) nie powinny znaleźć się w jednym miejscu z owocami i warzywami wydzielającymi etylen (papryką, pomidorami, gruszkami, jabłkami, ponieważ spowoduje to ich żółknięcie. Nie powinniśmy też mieszać niektórych warzyw i owoców (np. marchew przechowywana razem z jabłkami, gruszkami, czy ziemniakami będzie gorzka). Miejsce, w którym przechowujemy nasze zapasy warto wyłożyć papierowymi ręcznikami, które wchłoną nadmiar wilgoci i spowodują, że na dłużej zachowają świeżość. Nie trzymajmy owoców i warzyw w dodatkowych pojemnikach, ponieważ skraplająca się w nich para wodna powoduje rozwój grzybów i gnicie produktów.

 

PRZECHOWYWANIE W POZA LODÓWKĄ

Niektóre owoce i warzywa szczególnie nie lubią wilgoci. Do takich należą owoce egzotyczne, których miąższ najlepiej przechowuje się w temperaturze powyżej 16ºC. Banany, cytryny, pomarańcze, mango, awokado, ananasy umieśćmy na parapecie na półmiskach. Niedojrzałe awokado lub banany szybciej dojrzeją jeśli włożymy je do papierowej torby z jabłkiem – wydzielający się z niego etylen przyśpieszy ten proces. Ziemniaki, cebulę i czosnek trzymajmy w przewiewnych koszach w chłodnym i ciemnym miejscu. I tu kolejna sztuczka z jabłkiem – umieszczone wraz z ziemniakami uchroni je przed szybkim psuciem.

 

Jeśli mamy większą ilość warzyw i wiemy, że nie zdołamy ich spożyć na raz możemy pokusić się o zrobienie z nich przetworów, kiszonek, soków, zasuszyć lub przechować hermetycznie w postaci mrożonek.  

ikona ikona

Wypróbuj bezpłatnie przez 7 dni

Każdy moment jest dobry, aby zacząć bardziej dbać o zdrowie!